Hangplekken

Habistad › Hangplekken
Een verplaatsbare hangplek om rust te creëren
Een hangplek en hangjongeren worden vaak geassocieerd met overlast, lawaai en rondslingerend afval. Toch zijn we het allemaal met elkaar eens dat jongeren in de leeftijd van 12-18 jaar een plek moeten hebben waar ze samen kunnen komen. Een speelplaats is niet meer voldoende en daarom gaan ze vaak op zoek naar een andere locatie waar deze groep samen komt, bijvoorbeeld een park, bushalte of winkelcentrum.

Door als gemeente zelf een hangplek te faciliteren op een gewenste plek, kunt u een positieve wending geven aan deze ontmoetingsplaats voor jeugd, ook wel JOP ,oftewel Jongeren Ontmoeting Plek, genoemd. Door jongeren een hangplek in de buurt te bieden waar ze graag naartoe gaan en waar sociale controle is, wordt overlast tot een minimum beperkt. Zo voorkomt u dat jongeren naar bepaalde plekken gaan waar ze niet gewenst zijn en kunt u als gemeente optimaal controle uitvoeren en sturend optreden.
 
Mobiele en vaste Hangplekken
Wij hebben 2 soorten ontmoeting plekken in ons assortiment: de vaste en de mobiele hangplek. De vaste hangplek wordt d.m.v. prefab betonfunderingen in de grond geplaatst. En heeft daarmee een definitief karakter. Voor ieder type locatie hebben wij mooi vormgegeven oplossingen, altijd in hoge mate vandaal bestendig en geluidsarm.

Onze mobiele hangplek De Kjoep is een makkelijk verplaatsbare hangplek. Als u de locatie na verloop van tijd wilt wijzigen, kunt u De Kjoep met een vrachtauto met kraan verplaatsen naar een nieuwe locatie. Bij twijfelende buurtbewoners kan dit de doorslaggevende factor zijn om akkoord te gaan met de JOP. Daarnaast heeft u een extra middel in handen om ervoor te zorgen dat jongeren de hangplek netjes houden. Wanneer zij niet zorgvuldig met hun hangplek omgaan dan kunt u aangeven dat De Kjoep weer verwijderd wordt. De Kjoep is geïnspireerd op oude zeecontainers die soms door gemeentes worden aangeschaft als JOP. Een zeecontainer heeft als voordeel dat u deze snel op een vrachtauto kunt laden. Het nadeel is echter de esthetische kant van de zeecontainer. Het is voor velen een doorn in het oog als er een zeecontainer in hun mooie wijk wordt geplaatst. Daarnaast komen er naast de aanschafkosten veel kosten bij om de container om te bouwen. Met De Kjoep bezit u een betaalbare, esthetisch verantwoorde, verplaatsbare hangplek.

De Kjoep is een zeer geschikte ontmoetingsplek voor jongeren (JOP). Het is een beschutte en overkapte hangplek met hierin bankjes, een tafel en een “bar” of hang/sta zitting naar keuze. De inrichting van De Kjoep kan echter volledig aangepast worden naar uw wens. Ook kunt u kiezen voor een dichte of half open hangplek. Om draagvlak te creëren kunt u de jongeren uit de wijk laten meedenken over de gewenste indeling. Door de jongeren erbij te betrekken zullen zij nog enthousiaster zijn over hun nieuwe hangplek en deze meer kunnen waarderen.
Hangplekken